2015. augusztus 29., szombat

"Tejföl" rakott ételekbe

Tejmentes életmódunk legelején a tej után az első pánikot a tejföl kiváltása jelentette, mivel abból nálunk mindig sok fogyott. Próbálkoztam mindenféle neten található vegán tejföl recepttel, de rájöttünk, hogy nekünk ez hosszú távon nem jön be, inkább elhagyjuk a tejfölt, mert ha belegondolunk a legtöbbször túróba kevertük, amiről szintén le kell mondanunk, vagy valamilyen mártogatós, öntetes dologba tettük, de a legtöbbször rakott ételekbe került. A rakott ételek közül pedig a rakott krumpli az, amiről egyértelműen nem tudunk lemondani, így inkább ezen a téren próbáltam meg megoldást keresni.

Ami pedig egyértelműen bevált és nemcsak a rakott krumplihoz, de a rakott babhoz, rakott kelhez stb. is jól passzolt:

Hozzávalók:
1/2 l rizstej (natúr)
2 db tojás
1 ek. ecet
1 tk. só
1 p.ek. liszt
+ ízlés szerint egyéb fűszerek, pl bors, fokhagyma

Elkészítés:
A tojásokat és a lisztet kevés rizstejjel csomómentesre keverni, majd hozzáadni a maradék növényi tejet és a többi hozzávalót.

Arra kell figyelni, hogy közvetlenül sütés előtt öntsük rá a tepsiben összerakott ételre, különben idő előtt leszáll az aljára. Rakott krumpli esetén a tetején lévő krumplit vékonyan megszoktam locsolni olajjal, így az szépen megpirul, már nem is olyan zavaró, hogy felül nincs az a klasszikus pirosra sült tejföl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése