2016. február 3., szerda

Kakaós csiga, kakaós kalács

A csigának vagy a kalácsnak az édes kelt tészta receptjét használom, amit olvasztott margarinnal vagy kókuszzsírral kenek le, majd cukros kakaóval szórok meg. A feltekerésben teszek csak különbséget: ha kalács lesz belőle, akkor a hosszabbik oldaltól tekerem fel, ha csigákat csinálok, akkor a rövidebb oldalról kezdem a tekerést, hogy minél ducibb, rétegesebb csigáim legyenek :).

Sok helyen lehet olyan csiga receptet olvasni, hogy cukros tejjel meglocsolják a végén, én ezt nem szoktam, de biztos úgy is nagyon finom.

A tésztából kimaradt fehérjével szoktam lekenni a feltekert kalácsot, ha azt készítek. Persze szinte 100%, hogy ki fog repedni a tészta, mi ezért is hívjuk csurgós kalácsnak :D. Érdemes kisebb tepsibe tenni és közel egymáshoz a rudakat, így kicsit kisebb az esélye, hogy kifollyon a töltelék.

Hozzávalók: 
Tészta:
50 dkg liszt
1 cs. szárított élesztő vagy 1/2 kocka friss
50 g. kristálycukor (ha picit édesebben szeretjük tehetünk többet, akár duplán is)
1 tojás sárgája
3 dl rizs- vagy zabtej
10 dkg tejmentes margarin

Töltelék:
24 dkg cukor
6 dkg kakaópor

Kenéshez:
10 dkg tejmentes margarin vagy kókuszzsír

Elkészítés:
A tésztát szokott módon elkészítjük (recept itt), majd kelesztés után 2 felé vesszük. Egyesével nyújtsuk ki téglalap alakúra, kenjük le az olvasztott zsiradék felével, szórjuk meg a cukros kakaó felével és aszerint tekerjük fel, hogy kalácsot vagy csigákat szeretnénk készíteni belőle.

A tekercseket kenjük le a tojás fehérjével, a csigának pedig 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk fel (1 rúdból 1 tepsinyi csiga lesz). A tepsiben pihentessük még kb. 20 percet, majd 180°C-ra előmelegített sütőben süssük készre kb 20-25 perc alatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése