2016. április 24., vasárnap

Brazil csokitorta

Ezt a tortát gyerekkoromban nagyon sokszor sütöttük anyukámmal mindenféle alkalomra. A recept Lajos Mari és Hemző Károly 99 sütemény és torta című könyvéből való. Az egyetlen változtatás a krémhez adott margarin mennyiségén történt (meg persze a tejmentes alapanyagok használatában), mert egy kicsit töménynek érzetem, ráadásul kisgyerekek is ettek belőle, így nem akartam az amúgy is tömény tortát még nehezebbé tenni.

A díszítésre 100% növényi tejszínt használtam kakaóporral felverve, ezzel kentem le újra és díszítettem vele a tortát.

Hozzávalók:
Piskóta:
300 g liszt
180 g porcukor
3 tojás
100 g tejmentes margarin
1 dl koffeinmentes kávé (de lehet rendes is)
1 cs. sütőpor

Krém:
400 g tejmentes csokoládé (diabetikus étbevonó)
150 g tejmentes margarin
ízlés szerint rum vagy rumaroma

Elkészítés:
A piskótához a cukrot habosra keverjük a margarinnal, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Jól kihabosítjuk, lazítjuk a kávéval, majd beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. 180°C-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A krémhez gőz fölött felolvasztjuk a tejmentes csokoládét egy kevéske vízzel. Ha kihűlt teszünk bele rumot vagy aromát, majd margarinnal kihabosítjuk. Ha nem érezzük elég édesnek tehetünk  még hozzá porcukrot, nekem most nem kellet.

A tortalapot félbevágjuk, egy tortakarika aljára helyezzük, beleöntjük a krémet, úgy, hogy keveset félreteszünk a tetejére és az oldalára. Befedjük a másik lappal és lekenjük a tortát. 100%-os növényi tejszínnel vagy ízlés szerint tejmentes vajkrémmel is díszíthetjük.

Belülről így néz ki, ennyit sikerült kimenteni, hogy lencsevégre kaphassam :).

Egyébként a vendégeink azt hitték, hogy cukrászdából rendeltük, annyira ízlett nekik. Én mindenképpen ajánlom hozzá a kakaós tejszínt és ilyen mennyiségben, tehát teljesen bekenve vele a tortát, mert ellensúlyozta a torta töménységét, adott neki egy plusz könnyedséget.

Update: Másnapra kissé megszáradt a torta, ezért legközelebb 15 dkg margarinnal próbálom meg a piskótát és a csokiba is víz helyett tejszínt teszek majd, akár 1 dl-t is. A csoki kifejezetten kemény lett benne a margarin ellenére. Valószínűleg a más alapanyagok miatt lett most más a torta, mint régen. Mindenesetre ki fogom próbálni ezekkel a változtatásokkal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése