2016. június 10., péntek

Kávés kókusztorta

Sógorom 30. születésnapjára szerettem volna sütni egy olyan tortát, amiben minden benne van, amit szeret. Imádja a kávét és a kókuszt is. A neten keresgélve bukkantam rá erre a receptre Mariannkonyha oldalán, de ahhoz, hogy tejmentes legyen és kicsit magasabb, alaposan megvariáltam.

Mivel nem tudunk mascarponét használni, kókuszkrémmel helyettesítettem, tejszínből kicsit többet használtam, hogy sok töltelék kerüljön a tortába, mivel ez szintén egy fontos kritérium, aminek meg kellett felelnem :). Ezen kívül a piskótát is megváltoztattam. Középre sima kókuszos piskótát raktam, utólag oda is kakaósat sütöttem volna.


















Hozzávalók:
Kakaós piskóta
150 g tejmentes margarin
225 g cukor
3 tojás
200 g liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
50 g kakaópor
2 dl rizstej

Kókuszos piskóta
17 g tejmentes margarin
110 g cukor
2 tojás
100 g liszt
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
25 g kókuszreszelék
1 dl rizstej

Kávékrém
2 tojás sárgája
2 p. ek liszt
1,5 ek koffeinmentes neskávé
2 dl rizstej
3 ek nádcukor
2 dl 100% növényi tejszín
1 cs. expressz zselatinfix

Kókuszkrém
1 kókusz főzőtejszín (Alpro, 253 g)
3 ek. kókuszreszelék
3 db. lapzselatin
6 ek. nádcukor
2 dl 100% növényi tejszín
1 cs. expressz zselatinfix

A kakaós piskótához a margarint a cukorral jó alaposan kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A száraz alapanyagokat egy tálban összekeverjük és kb. a felét hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Felöntjük a rizstejjel, tovább keverjük, majd hozzáadjuk a maradék száraz alapanyagot. Margarinnal kikenet, kilisztezett, kapcsos tortaformába öntjük a masszát és 180°C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Ha kész rácsra borítjuk.

A kakaós piskótához hasonlóan megsütjük a kókuszos lapot is.

A kávékrémhez a tojások sárgáját elkeverjük a liszttel és egy kevés rizstejjel csomómentesre, majd felöntjük a többi növényi tejjel és felfőzzük a krémet. Ha besűrűsödött ízesítsük a cukorral. Tegyük félre hűlni.

A kókuszkrémhez a zselatinlapokat 5 percet áztassuk vízben, majd egy fazékban keverjük össze a kókusztejszínnel és melegítsük őket össze annyira, hogy a zselatinlap felolvadjon. Ízesítsük a cukorral és tegyük hűtőbe 1-2 órára, hogy besűrűsödjön.


A kakaós tortalapot vágjuk félbe, majd az alsó lap köré tegyük a tortaformát, hogy megtartsa a krémet. Verjük fel egyben a 4 dl tejszínt és osszuk ketté vagy ha úgy biztosabbnak érezzük, külön külön verjünk fel 2 dl tejszínt. Az egyikbe forgassuk bele az idő közben besűrűsödött kókuszkrémet és tovább verve adjuk hozzá a zselatinfixet. Tegyük vissza a hűtőbe.

A kávékrémet botmixerrel keverjük jól át, hogy ne maradjon benne semmi csomó. Keverjük ezt is össze a tejszín másik felével és tovább verve ehhez is adjuk hozzá a zselatinfixet. Az előkészített kakaós piskótára öntsük rá, majd fedjük be a kókuszos lappal, Erre tegyük a kókuszkrémet, amire a kakaós piskóta másik felét helyezzük. A kész tortát pihentessük pár órát a hűtőben, majd ízlés szerint díszítsük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése