2016. augusztus 13., szombat

Áfonyás kocka

Még mindig éljen a Balaton a jó kis nyaralás és a jól megérdemelt finom falatok! Gyönyörű nagy szemű áfonyát tudtam venni az egyik strand melletti zöldséges standon, ezért arra gondoltam, hogy jól mutatna valamilyen jó kis tejszínes süteményben. Gyorsan elkészíthető édesség, fele adag is bőven elég belőle pl. egy kapcsos tortaformába vagy egy kisebb tepsibe, de mivel estére hamburger partyt szerveztünk a barátokkal én egy jó nagy tepsivel készítettem. Még szerencse mert alig maradt pár kocka belőle.



Hozzávalók:
Tészta:
230 g finomliszt
50 g kakaópor
200 g cukor
½ cs. sütőpor
4 tojás
100 g olvasztott margarin
1,5 dl rizstej

Krém:
3 dl rizstej
1 cs. v. pudingpor
2 cs. express zselatinfix
8 dl 100% növényi tejszín
300 g áfonyalekvár
250 g friss áfonya

Elkészítés:
Először a pudingot készítjük el. A rizstejet csomómentesre keverjük a pudingporral, majd felforraljuk és félretesszük hűlni.

A tésztához kimérjük egy edénybe a száraz hozzávalókat és összekeverjük. Két másik edénybe szétválasztjuk a tojásokat, külön a fehérjét és a sárgáját. Egy csipet sóval felverjük a fehérjét, majd a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és azt is jó habosra kikeverjük. Beleöntjük az olvasztott (de nem forró) margarint és tovább habosítjuk. Ezután felváltva keverjük bele a száraz alapanyagokat, a rizstejet és lazítjuk a tojásfehérjével.

Margarinnal kikent, kilisztezett rendes nagyméretű tepsibe simítjuk a masszát és 180°C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Amíg hűl a tészta elkészítjük az áfonyás krémet.


Egy edényben verjük fel félkeményre a tejszínhabot, majd öntsük bele a 2 csomag zselatin fixet. Ezzel verjük fel kemény habbá. Felezzük el. Egyik felét keverjük össze a lekvárral, a másikba az előzőleg megmosott lecsepegtetett áfonyát tegyük. A kihűlt csokis lapra először a lekvárral elkevert krémet simítjuk, majd arra jön az áfonyás hab.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése