2016. augusztus 11., csütörtök

Csokis szívek



Ha nyár, akkor Balaton minden mennyiségben, amíg csak lehet. Ha nyár, akkor csokis kalács vagy kakaós csiga. Kicsit fura, de én nyáron szeretek a legjobban kelt tésztát csinálni, mert amíg elmegyünk egy jót fürdeni a Balatonba, vagy lustálkodunk egyet, addig a finom melegben jól kipiheni magát a tészta és mindig finom, lágy, omlós kalács lesz a végeredmény. Természetesen, ahogy kicsomagoltunk jött is a rendelés: - Na és kakaós kalácsot mikor sütsz?


Idén arra gondoltam, hogy megpróbálom a tejmentes tejszínt tésztába is tenni, ki tudja mi sül ki belőle. Aztán arra gondoltam, most ne az a tömény kakaós csurgós kalács legyen, hanem valami laza pudingos. Az olvasó mániámnak hála az apró betűket nyálazva szembe találtam magam az Oetker egyik krémpudingjával, ami nem tartalmaz tejet, így vettem egy csomagot a csokis karamellás változatból. Jött is az ötlet, hogy akkor ez lesz a töltelék, a tésztát pedig megpróbálom jó lazára, levelesre készíteni. Ezt a sok mindent ötvöztem ebben a receptben.

A tészta nagyon tetszik, ki fogom próbálni a tejszín helyett teljesen rizstejjel is. A töltelék viszont nem hozta azt az átütő sikert, lehet, hogy a jól megszokott nagyon kakaós, tömény töltelékkel jobb lett volna, na de így is majdnem az összes elfogyott. 

Hozzávalók:
Tészta
40 dkg finomliszt
100 g cukor
1 cs. szárított élesztő
150 ml tejszín
1 dl rizstej
1 tojás

Hajtogatáshoz:
20 dkg margarin
1 cs. só
10 dkg finomliszt

Töltelék:
1 cs. csokis karamellás krémpuding
3 dl rizstej

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból készítsünk egy  se nem túl kemény, se nem túl lágy tésztát. Amíg a napon melengetjük, a margarint a liszttel és egy csipet sóval gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze és egy fólpakkba csomagolva, igazítsuk kocka formára. Hagyjuk hűvös helyen. (Én nem tettem be a hűtőbe, hogy utána könnyebben lehessen vele dolgozni.)

Amíg a tésztára várunk készítsük el a zacskón szereplő utasítások szerint a pudingot, csak 3 dl rizstej kell hozzá. Ha nem pudinggal akarjuk tölteni, akkor ajánlom hozzá a kakaós csiga receptemhez megadott tölteléket.

Ha megkelt a tészta nyújtsuk ki kocka formára, úgy, hogy a közepére helyezve a margarinos kockát, be tudjuk azt  csomagolni a tésztába. Csomagoljuk be, kicsit ütögessük meg a sodrófával és finoman nyújtsuk ki. Aztán kezdjük el hajtogatni. 3x hajtsuk 20 percenként. Aztán nyújtsuk ki fél cm vastagra, töltsük meg vékonyan a krémpudinggal (a maradékot szívesen elszopogatja a gyerek, nem kell aggódni). Tekerjük fel két oldalról a közepéig (ott találkozzanak), majd vágjuk őket 1,5 ujjnyi széles szeletkre. Ügyesen emeljük át őket sütőpapíros tepsire úgy, hogy amikor letettük, akkor a 2 kis csiga alatti részt (a közepét) csípjük össze az ujjunkkal kicsit húzzuk is le egyenesre, így kapunk szíveket. 

Ha nagyon lukas lenne ezen a részen, akkor a maradék pudingból kanalazzunk bele még, nem fog kifolyni.

180-200°C-os sütőben 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése